Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ανακαλύφθηκαν βιολογικά «σημάδια» της διπολικής συναισθηματικής διαταραχής

Οι αλλαγές στο επίπεδο ορισμένων πρωτεϊνών στο αίμα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα διαταραχής της ψυχικής κατάστασης. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει στη διάγνωση της νόσου.


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από διπολική διαταραχή υποφέρουν περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Η νόσος χαρακτηρίζεται από άτυπες διακυμάνσεις της διάθεσης και της ενέργειας του ατόμου, επηρεάζει την απόδοση του ανθρώπου στην εργασία και μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές με αρνητικές συνέπειες. Να οδηγήσει, μάλιστα, ακόμα και στην αυτοκτονία.
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας και Θεμελιώδους Ιατρικής στο Νοβοσιμπίρσκ αποφάσισαν να ερευνήσουν αξιόπιστους βιοδείκτες που να επιτρέπουν τον προσδιορισμό και τη διάγνωση της νόσου μέσω της εξέτασης αίματος. Το αποτέλεσμα της ερευνητικής τους εργασίας έδειξε ότι οι ψυχικές διαταραχές σχετίζονται με τη μείωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και με ορμονικές ανισορροπίες.

Θυρεοειδής και ψυχικές ασθένειες

Για την έρευνα τους, οι επιστήμονες επέλεξαν 10 άτομα με επιβεβαιωμένη διάγνωση «διπολικής διαταραχής», ενώ δέκα ακόμα υγιή άτομα αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. «Αναλύσαμε δείγματα ορού αίματος, χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη πρωτεομική προσέγγιση (σ.σ. μελέτη του συστήματος όλων των πρωτεϊνών)», είπε στη RBTH η ερευνήτρια του Ινστιτούτου, Ιρίνα Αλεξέγιεβα. «Διαχωρίσαμε το μείγμα των πρωτεϊνών βάσει μοριακού βάρους και πήραμε έναν πρωτεϊνικό 2D-χάρτη».
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες διέσπασαν τις πρωτεΐνες σε τμήματα και τα ανέλυσαν, χρησιμοποιώντας μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. Ως αποτέλεσμα της μεθοδολογίας αυτής, συλλέχθηκαν δεδομένα που σχετίζουν το επίπεδο έκφρασης πρωτεϊνών, όπως απολιποπρωτεΐνες κλάσης Α και C, της τρανσθυρετίνης και του αμυλοειδούς ορού Α1, με τις νευροψυχιατρικές ασθένειες.
«Διαπιστώθηκε ότι η τρανσθυρετίνη -μια πρωτεΐνη που μεταφέρει από το αίμα στον εγκέφαλο θυρεοειδικές ορμόνες– σχετίζεται με νευροψυχιατρικές ασθένειες. Πράγματι συμβαίνει συχνά στους ασθενείς με διπολικές διαταραχές ή με σχιζοφρένεια, να παρατηρείται μείωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Και το αντίστροφο. Στους ασθενείς με δυσλειτουργία θυρεοειδούς συναντούνται συμπτώματα παρόμοια με αυτά των ψυχικών διαταραχών», λέει η Αλεξέγιεβα.

Σύνθετη και ακριβή μέθοδος

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η μεταβολή του επιπέδου έκφρασης της απολιποπρωτεΐνης С3 μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του μεταβολισμού της χοληστερίνης. Εξαιτίας αυτού, εμφανίζεται μια ορμονική ανισορροπία, εγγενής σε πολλές ψυχικές ασθένειες.
Σύμφωνα με την ψυχίατρο Λιουντμίλα Καλάσνικοβα, η οποία είδε τα αποτελέσματα της έρευνας, η διπολική διαταραχή περιλαμβάνεται στον κατάλογο των λεγόμενων και ως «top 20 νόσων» που οδηγούν στην πλήρη ανικανότητα του ασθενούς. «Οι γιατροί συχνά θεωρούν τη συγκεκριμένη νόσο σαν την εκδήλωση μιας εποχιακής κατάθλιψης και κάνουν λανθασμένη διάγνωση. Στην περίπτωση που θα μπορούσαμε να αποκαλύψουμε την ασθένεια μόνο με μια εξέταση αίματος, θα ήταν ότι πιο επίκαιρο, μια τομή στην εξειδικευμένη διάγνωση της ψυχικής αυτής νόσου. Σχετικά με τη συγκεκριμένη έρευνα, θα ήθελα οι επιστήμονες να μελετήσουν και να αναλύσουν ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα ασθενών. Αυτό θα αυξήσει την αξιοπιστία της έρευνάς τους», θεωρεί η Καλάσνικοβα.
Η μέθοδος που αναπτύχθηκε σε Νοβοσιμπίρσκ απαιτεί αρκετή εργασία, χρόνο και κοστίζει ακριβά. Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι για τους λόγους αυτούς θα είναι δύσκολο να ενταχθεί και να εφαρμοστεί στην ιατρική πρακτική. Ωστόσο, προτίθενται να αναζητήσουν και να βρουν μια πιο απλή και οικονομικά προσιτή μέθοδο αξιόπιστης διάγνωσης της ψυχικής νόσου. Σύμφωνα με την Αλεξέγιεβα, στο εγγύς μέλλον σχεδιάζεται η υλοποίηση του έργου της επιβεβαίωσης της κλινικής αποτελεσματικότητας των βιολογικών δεικτών που έχουν προσδιοριστεί.

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΨΥΧΟΠΑΘΗ;

Οι επιστήμονες θεωρούν οτι υπάρχουν δυο κατηγορίες : οι ψυχοπαθείς και οι κοινωνιοπαθείς.  

Οι ψυχοπαθείς είναι εκείνοι οι ασθενείς που μπορούν να γίνουν βίαιοι  και ο λόγος της ψυχοπάθειας τους έχει να κάνει με κληρονομικούς λόγους. 

Οι κοινωνιοπαθείς ανήκουν πάλι στη πιο "ήρεμη" κατηγορία και οι επιστήμονες θεωρούν οτι ανέπτυξαν αυτή τη συμπεριφορά λόγω των συνθηκών στις οποίες μέσα μεγάλωσαν. 

Παρακάτω βλέπουμε τα βασικά κριτήρια για να χαρακτηρίσουμε κάποιον ώς ψυχοπαθή.

Δεν νοιάζονται

Οι  ψυχοπαθείς περιγράφονται  ως αναίσθητοι  και ψυχρά αδιάφοροι  ως προς  τα συναισθήματα των άλλων.  

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό έχει να κάνει και με τη δομή του εγκεφάλου. 

Οι εγκέφαλοι των ψυχοπαθών έχουν βρεθεί να έχουν αδύναμες συνδέσεις μεταξύ των συστημάτων που έχουν να κάνουν με τα αισθήματα  του εγκεφάλου. 

Οι ψυχοπαθείς δεν είναι καλοί επίσης στην ανίχνευση φόβου στα πρόσωπα των άλλων ανθρώπων (Blair et al., 2004). 

Επίσης οι ψυχοπαθείς δεν αισθάνονται αηδία (π.χ. μια εικόνα ενός ακρωτηριασμένου ζώου δεν θα του κάνει αίσθηση ώστε να τον αηδιάσει)

Είναι ρηχοί συναισθηματικά

Συναισθήματα όπως :  ντροπή και ενοχές, είναι άγνωστα αισθήματα για έναν ψυχοπαθή.  

Οι ειδικοί λένε ότι οι ψυχοπαθείς παρουσιάζουν μια παντελής έλλειψη  ενοχής και ντροπής ειδικά όταν βρίσκονται μπροστά σε καταστάσεις που ο μέσος άνθρωπος θα αντιδρούσε με κάποιο είδος ενοχής. 

Επίσης, οι ψυχοπαθείς είναι γνωστοί για την έλλειψη φόβου. 

Ο μέσος άνθρωπος όταν περιμένει να γίνει κάτι και γνωρίζει ότι πρόκειται να πονέσει ή ακόμα καλύτερα δεν γνωρίζει τι θα γίνει, και μόνο η σκέψη του επικείμενου πόνου, ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο μέρος στο κέντρο του εγκεφάλου.  

Αυτό δεν γίνεται  στους ψυχοπαθείς.

Είναι ανεύθυνοι

Τα άτομα που πάσχουν από ψυχοπάθεια δεν αναλαμβάνουν καθόλου την ευθύνη των πράξεων τους. 

Αντιθέτως, «ρίχνουν» τις ευθύνες στους άλλους ακόμα και σε κάτι που μπορεί να είναι πασιφανές ότι φταίγαν εκείνοι. 

Θα το παραδεχτούν μόνο αν πιεστούν αρκετά αν και πάλι δεν θα εμφανίσουν κανένα ίχνος ντροπής ή ενοχής.

Δεν είναι ειλικρινής

Οι ψυχοπαθείς μπορούν να πουν ψέματα για κάτι και να κοιτάνε το συνομιλητή τους κατάματα χωρίς να θεωρούν ότι  κάτι κάνουν λάθος.  

Ακόμα και κάποιος τους «ξεμπροστιάσει», το άτομο που έχει ψυχοπάθεια δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση του, ούτε να παραδεχτεί το λάθος του, πόσο μάλλον να δείξει κάποιο αίσθημα ντροπής.

Έχουν υπέρμετρη αυτοπεποίθηση

Οι ψυχοπαθείς συνήθως έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση.  

Έχουν την αίσθηση ότι είναι υπεράνω όλων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση  ασθενή που νόμιζε ότι είναι η καλύτερη κολυμβήτρια στο κόσμο.

Δεν προσαρμόζoνται σε αλλαγές

Το κύριο χαρακτηριστικό της ψυχοπάθειας είναι ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν καλά σε κάποιο έργο που τους έχει ανατεθεί καθώς δεν μπορούν να «φιλτράρουν»  τις οποιαδήποτε αλλαγές προκύψουν  από την ώρα που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας το έργο που τους ανατέθηκε. 

Ο μέσος άνθρωπος , όταν αναλαμβάνει να κάνει κάτι μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που θα φερθεί, το τι θα πει κτλ, ανάλογα με τη κατάσταση που επικρατεί. 

Ο ψυχοπαθής δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτό.

Είναι εγωιστές

Οι ψυχοπαθείς τείνουν να είναι αρκετά εγωιστές. 

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη κατάστασή τους ως «παθολογικό εγωισμό» , που πολλές φορές συνοδεύεται με έναν « παρασιτικό» τρόπο ζωής.

Δεν μπορούν να κάνουν σχέδια για το μέλλον

Οι ψυχοπαθείς δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Οι ειδικοί λένε ότι οι ψυχοπαθείς δεν μπορούν να θέσουν μακροχρόνιους στόχους.

 Γίνονται βίαιοι

Είναι γεγονός ότι οι ψυχοπαθείς δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους, είναι γενικά ευερέθιστοι και μπορεί να έχουν βίαια ξεσπάσματα όταν κάποιος τους ενοχλήσει .

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου